loader image

Georgia

Georgia lyhyesti

Georgia on Itä-Euroopan ja Aasian rajalla sijaitseva valtio. Maan pohjoisosassa kohoaa Iso-Kaukasus -vuoristo ja etelässä Pieni-Kaukasus. Lännessä maa rajoittuu Mustaanmereen. Vuoristot jakavat maan kahteen osaan, ja antiikin aikana aluetta hallitsivatkin kaksi kuningaskuntaa, Kolkhis ja Iberia. Iberia eli Kartli oli yksi ensimmäisistä kristinuskon virallistaneista valtioista (n. 317) ja muodosti ytimen, jonka ympärille yhdistynyt Georgian kuningaskunta muodostui 1000-luvulla kuningas Bagrat III:n johdolla. Kukoistuskauden jälkeen kuningaskunta taantui 1200-luvulla ja hajosi lopulta useiksi kuningas- ja ruhtinaskunniksi 1500-luvulla.

Georgia liitettiin Venäjän keisarikuntaan 1800-luvun alussa. Maa itsenäistyi jälleen 1991. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisiä vuosia leimasivat sisäinen konflikti ja taloudelliset vaikeudet. Tilanne alkoi vakautua vähitellen vuonna 1995 ja parani ruusuvallankumouksen jälkeen vuonna 2003. Georgia kärsii kuitenkin edelleen ratkaisemattomista konflikteista Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa. Suhteet Venäjään ovat pysyneet huonoina mm. näiden kiistojen vuoksi.

Nykyisten georgialaisten esi-isät asuivat alueella jo neoliittisella kaudella. Alueella on pitkät perinteet maataloudessa, ja Georgian alueesta 40% onkin viljelysmaata haastavasta pinnanmuodostuksesta huolimatta. Georgiassa tuotetaan mm. sitrushedelmiä, teetä ja viiniä.

Georgia

Pinta-ala
69 700 km²

Asukasluku
3 989 167 (arvio 6/2020) 

Pääkaupunki
Tbilisi

Väestö
Georgialaisia 84 %, azerit, armenialaiset, venäläiset

Aikavyöhyke
UTC+4, Kesäaika ei käytössä.

Kieli
Georgia

Valuutta
Lari

Hallitusmuoto
Tasavalta

Hyvä tietää

Georgiasta

Turvallisuus

Ajoittaisesta poliittisesta epävakaudesta huolimatta Georgia on turvallinen maa matkailijoille. Georgia on luokiteltu korkean elintason maaksi ja eurooppalaisen kulttuurin ja tapojen vaikutus luo tuttuuden tunnetta etenkin Tbilisissä. Huomioon otettavia seikkoja ovat erilainen liikennekulttuuri ja paikoitellen haastava maasto. Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan matkustamista tulee välttää.

Kieli

Georgia on yksi neljästä kartvelilaisesta kielestä, joita puhutaan pääasiassa Georgiassa ja Turkissa. Georgiaa puhuu 7,5 miljoonaa ihmistä, joista 4,15 miljoonaa asuu Georgiassa. Kieltä kirjoitetaan omilla aakkosilla, nykyinen aakkosto on nimeltään mkhedruli.

Ihmiset

Georgialaiset ovat ylpeitä, ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Ystävyys on georgialaisille kaikki kaikessa.

Ruoka ja juoma

Georgialainen ruokaperinne on rikas ja monipuolinen. Sen keskeinen elementti on runsas supra-juhla-ateria, jota johtaa maljankohottaja eli tamada. Georgian keittiöön ovat vaikuttaneet useiden lähialueen kansojen ruokaperinteet. Liharuokalajeja on tusinoittain – niistä kuuluisimpiin lukeutuu khinkali, täytetyt taikinanyytit. Erityyppisiä kastikkeita ja juustoja on myös runsaasti. Tunnetuin perusraaka-aineenaan juustoa käyttävä ruokalaji on khatšapuri, juustolla täytetty leipä.

Erityyppiset pähkinät ja mausteet ovat tärkeitä raaka-aineita. Vaikka liha on keskeisin raaka-aine, sen kanssa tarjotaan aina runsaasti kasviksia. Makeita jälkiruokalajeja ei ole paljon, mutta erilaisia hedelmiä, marjoja, mehuja ja pähkinöitä sekä hunajaa ja viiniä nautitaan jälkiruoaksi. Olennainen ruokajuoma on viini. Georgia on tuhansia vuosia vanha viinialue. Perinteinen väkevä alkoholijuoma on tšatša. Georgia on myös kuuluisa Bordžomi-lähdevedestään.

Ilmasto

Georgian ilmasto on hyvin erilainen idässä ja lännessä. Lännessä ilmasto on subtrooppinen eli kesät ovat lämpimiä, talvet leutoja ja runsassateisia. Itäpuolen ilmasto on mannermaisempi eli vähäsateinen, ja talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Matkailun sesonkiaikoja ovat kevät, kesä ja syksy.

Hintataso

Yleinen hintataso on edullinen, yleisesti ottaen alle puolet suomalaisista hinnoista. Merkkituotteet ovat samaa hintatasoa kuin kaikkialla maailmassa. Huokeimpia ovat paikalliset tuotteet ja maaseudulla on halvempaa kuin kaupungeissa.

Liikkuminen

Taksilla ajaminen on helppoa ja halpaa. Kannattaa kuitenkin varmistaa hinta etukäteen. Julkisen liikenteen verkosto on myös hyvä ja hintataso alhainen. Marshrutkat eli pikkubussit palvelevat ympäri maata. Tbilisissä on kattava paikallisbussiverkosto ja kätevä metro. Parhaat näköalat avautuvat köysirata- ja funikulaarivaunuista.

Seuraavat matkat

Georgiaan

Ihmeellinen Georgia: Svanetin kiertomatka 2.-12.9.2024

02.09.2024

- 12.09.2024

Upean Suur-Kaukasuksen vuoriston huikaisevat maisemat, keskiaikaiset kylät ja hämmästyttävät luonnon ihmeet avaavat unohtumattomia elämyksiä. Kuljemme ikivanhoja Kaukasuksen kauppareittejä halki hevospaimenten vuoriniittyjen. Useat kylät ja kohteet kuuluvat UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.

Ortodoksisten Kanttorien Liiton matka Georgiaan 23.-30.9.2024

23.09.2024

- 30.09.2024

Lähde hurmaavaan Georgiaan iloisessa kanttorijoukossa! Matkaohjelmassa mm. pyhän Ninon hautapaikka, vanhan Tbilisin upeat kirkot, georgialaisen laulun workshop ja huikea Gergeti - hyvää georgialaista ruokaa ja juomaa unohtamatta! Ilm. OKL:n jäsenet puolisoineen 15.5. mennessä, muut 16.5.-14.6.2024